30 juli 2021

Percussietherapie

Percussietherapie in de praktijk

Wat is percussietherapie?
Percussietherapie, ook bekend als neuromusculaire vibratietherapie, maakt gebruik van een zeer snelle pulserende beweging in een lokaal gebied om een myofasciale release (= ontspanning van spieren en bindweefsel) te krijgen. Een te hoge spanning in deze weefsel kan leiden tot bewegingsbeperking of een verminderende spierkracht. De pulserende beweging wordt gemaakt door een massagegun.

Wat zijn de effecten?
Uit onderzoek blijkt dat er zowel fysiologische als neurologische effecten uit voortkomen. Percussietherapie helpt om spiervezels tot 30x effectiever te behandelen in vergelijking met reguliere massages. Met behulp van een massagegun kan je namelijk gebieden bereiken die met het traditionele masseren met menselijke handen niet of moeilijk te bereiken zijn. Hierdoor wordt het kernprobleem vaak niet aangepakt.
Enerzijds zorgt het voor een toename van de bewegelijkheid. Zowel door mindere stijve spieren als door een verminderde pijnperceptie neemt de bewegelijkheid toe. De pijnsignalen naar de hersenen worden door de percussie onderdrukt.
Daarnaast zorgt het vibrerende effect voor een toename van de zuurstoftoevoer en bloedstroom in de behandelde regio. Dit zorgt ervoor dat een zuurstofarme milieu opgelost wordt en heeft ook goede effecten tegen DOMS (delayed-onset muscle soreness = spierpijnen na het sporten) door een verminderde melkzuurophoping. Omwille van dit effect wordt percussietherapie niet enkel voor therapeutische doeleinden gebruikt, maar ook als pre- en postworkout. Het versneld het herstellend proces na een fysieke inspanning.Percussietherapie

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x